Tijdens de coronacrisis en het ongeduld rond de voortgang van het vaccinatiecampagne wordt één ding glashelder: publiek en pers kijken meer dan ooit nauwgezet en van heel dichtbij mee met de overheid. En eisen snelle, praktische en effectieve maatregelen om het virus te bezweren. Vooruitkijken en snel reageren, zijn daarbij de nieuwe norm. Neem de te verwachten groei van eenzaamheid na de coronapandemie. Moeten we bij het bestrijden daarvan niet eens een grote stap voorwaarts zetten, in plaats van te blijven aanmodderen met een lappendeken aan vrijwilligersorganisaties?
Als initiatiefnemer van de start-up BuddyBold heb ik een eenvoudig concept ontworpen om eenzaamheid in Nederland snel en effectief terug te dringen. De kern van het concept is dat jongeren (als bijbaantje) bij senioren op bezoek gaan. En dat de door BuddyBold tot stand gebrachte ontmoetingen zowel voor senioren als de zorgvuldig geselecteerde jongeren een ‘verrijking’ zijn van hun leven. Via het bestellen van een strippenkaart kunnen senioren hun eenzaamheid onmiddellijk verlichten. En ervoor zorgen dat zijzelf voortaan door een jongere Buddy bezocht gaan worden. Ook betrokkenen bij senioren (familie, casemanagers, etc.) kunnen zo’n strippenkaart bestellen.
Met het schenken van nieuwe levensvreugde levert BuddyBold direct een onschatbare bijdrage aan het verlagen van de druk op de zorg en individuele mantelzorgers. Nú al blijkt BuddyBold voor senioren een schitterende mix aan belevenissen in gang te zetten. Dat varieert van een praatje pot of een blokje om tot een partijtje schaak, of hulp bij het computeren. Of – hoezo te oud? – een lekker een potje gamen met de Xbox!
Wat vraagt BuddyBold van de overheid? Nagenoeg niets.
Het enige dat we vragen is directe toegang tot de doelgroep van senioren. Als start-up zonder winstoogmerk zijn we niet zozeer uit op zorgbudgetten of het veranderen van zorgsystemen, maar willen we slechts vrij baan om de senioren te benaderen. Zodat we hun leven, liefst al vanaf morgen, vreugdevoller kunnen maken.
Het zou, helaas, zomaar kunnen dat de overheid inzake eenzaamheidsbestrijding toch blijft aanmodderen. En kortzichtig vasthoudt aan het bestaande, deels zelf gecreëerde woud van liefdadigheids- en overlegclubjes.
Maar hopelijk zet men de bureaucratie nu eens opzij en kiest men voor een directe, resultaatgerichte en weinig administratie vergende aanpak.