BEWEZEN POSITIEF EFFECT VAN SOCIAAL CONTACT

Uit recent onderzoek van het RIVM* blijkt steeds maar weer: sociaal contact is een van de belangrijkste pijlers voor mentale gezondheid. 45 % van de senioren in Nederland voelt zich eenzaam en 33 % van de jongeren geeft aan dat ook zij – ondanks een sociale omgeving van bijvoorbeeld school, gebukt gaan onder deze gevoelens. Hoe je daar wat aan kunt doen? Door deze twee doelgroepen zo snel mogelijk met elkaar in contact te brengen! Het begon allemaal na een overtuigende presentatie van het afstudeerproject van Emma Dekker, een van de deelneemsters van de Young Lady Business Academy van Zakenvrouw Elske Doets. Niet ‘zorgrobots’ die op dat moment werden genoemd als oplossing, maar het besef dat ‘echt contact’ de enige remedie is om eenzaamheid onder senioren tegen te gaan. Vanuit dit gedachtengoed startte Elske tijdens de coronaperiode haar social startup BuddyBold. Een ‘matchmaking’ service die deze twee doelgroepen met elkaar in aanraking brengt, en zo niet alleen voor de ouderen, maar aan twee kanten, helpt om eenzaamheid te bestrijden. We interviewden Babette Korevaar, actief als buddy en werkzaam als stagiaire bij Buddybold over haar ervaringen.

Van buddy tot stagiaire

“Ik kwam in aanraking met buddybold via social media en leek me leuk om naast mijn andere baan eens per week iets te gaan doen met senioren. Inmiddels ben ik gekoppeld aan Liesbeth, zij is 70 jaar oud en woont in Stichting Zorgorganisatie NIKO in Alkmaar. Iedere vrijdag ga ik bij haar langs en neem ik haar mee naar buiten voor een wandeling die we dan afronden met een kopje thee in de huiskamer. Ik vind het superleuk om Buddy voor haar te zijn, omdat ik haar iedere keer zie genieten. Ze krijgt altijd een sprankeling in haar ogen als ‘de jas aangaat’ – en zelf geeft het mij ook een goed gevoel. Voor school en werk zit ik zelf de hele dag binnen, dus ook voor mezelf is een wekelijks moment om naar buiten te gaan. En weg van mijn computerscherm en telefoon te zijn. Liesbeth praat dan wel niet meer zo veel, maar als ze wat zegt kunnen we er altijd ontzettend om lachen. Daarmee is onze afspraak een mooie start van mijn weekend. Daarnaast loop ik stage bij Buddybold in de organisatie en verzorg ik intakegesprekken met nieuwe buddy’s, waardoor ik niet alleen Liesbeth maar nog veel meer ouderen heb kunnen helpen”.

Nieuwe vorm van ‘positiviteit’

Sinds de start in 2020 heeft het initiatief zich inmiddels georganiseerd in een platform waar (jongere) Buddy’s zich gemakkelijk (online) kunnen aanmelden, om vervolgens benaderd te worden wanneer er een aanvraag door een senior in de buurt wordt gedaan. De matchmaking hiervan wordt door Buddybold persoonlijk verzorgd op basis van intakegesprekken met zowel Buddy als Senior. En de Buddy gaat vervolgens wekelijks minimaal 1x op bezoek. ‘Het is daarbij niet ongebruikelijk is dat er tijdens vakantieperiodes een zoom-call aan te pas komt, of tijdens verjaardagen samen een feestje wordt gevierd’, zo verteld Babette.

Om ervoor te zorgen dat de buddy’s voor langere tijd betrokken blijven vraagt Buddybold een bescheiden bijdrage van 10,- voor ieder bezoek aan de senior (en/of familie of zorginstelling), waarvan de Buddy 7,50 ontvangt als vrijwilligersvergoeding en 2,50 wordt ingezet voor administratie, marketing en organisatiekosten. De meeste buddies zijn gekoppeld aan één, en soms twee senioren. Zo blijft de insteek persoonlijk, en is het prima te combineren met een eventuele bijbaan – hoewel motivatie om op maatschappelijk vlak iets te willen betekenen wel de belangrijkste van de selectiecriteria is.

“Eigenlijk ontstaan er een soort nieuwe vriendschappen. Er zijn bijvoorbeeld buddy’s die al twee jaar actief zijn bij dezelfde senior, omdat we bij de ‘matchmaking’ ook op zoek gaan naar gezamenlijke interesses, bijvoorbeeld om een oude hobby op te pakken, of een nieuwe te proberen. Zo hebben we een match tot stand gebracht voor een mevrouw die gek is op zwemmen, maar zelf niet mee naar het zwembad kon gaan en nu een buddy heeft die dit met haar doet, buddy’s die samen schaken, wekelijks naar de markt gaan, samen koken, schilderen of gewoon hele goede gesprekken voeren. We hebben ook een schrijver in Rotterdam actief die ons wekelijks een uitgebreid verslag stuurt met quotes waar we op kantoor dan weer ontzettend van genieten. Of Buddy’s die, net als ik, langsgaan bij senioren met dementie. Om ‘gewoon’ even te gaan wandelen zodat ze lekker buiten komen en een frisse neus kunnen halen.”

Heel erg nodig

De meeste aanvragen van senioren komen bij Buddybold terecht via een (klein)kind of familielid, bijvoorbeeld omdat ze verder weg wonen en merken dat hun (groot)ouders vereenzamen. Omdat de Buddy’s wekelijks een verslag invullen van het bezoek kunnen familieleden wanneer gewenst op afstand meelezen. En, als ze dat willen, via Whatsapp contact met de buddy onderhouden. Ook verschillende zorginstellingen doen inmiddels een beroep op Buddybold, als aanvulling op het zorgaanbod.

Babette: “Niet iedere senior heeft de behoefte om mee te doen aan gezamenlijke activiteiten in het restaurant van de zorginstelling of, dat komt eigenlijk vaker voor: de mogelijkheid om daar zelfstandig naar toe te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk bent en in een aanleuningwoning woont, zit het niet in ‘je zorgpakket’ om naar een activiteit gebracht te worden, dus is je enige contactmoment wanneer de verpleging langskomt voor steunkousen en medicijnuitgifte, en de maaltijdservice.

Die formele zorgtaken zijn natuurlijk ontzettend belangrijk en door de hoge werkdruk voor het zorgpersoneel al een uitdaging genoeg om te organiseren, maar ik merk aan de verslagjes en gesprekken die wij met senioren hebben dat het zorgen voor de meer ‘informele’ bezoeken van onze Buddy’s (die dus puur draaien om persoonlijke aandacht – red.) als even belangrijk wordt ervaren.

Sommige senioren noemen hun Buddy bijvoorbeeld hun ‘bonuskleinkind’ en Buddy’s benoemen hun senior dan ook als ‘bonus oma’. Als ik dat dus tegenkom in een verslag weet ik dat we echt met iets moois bezig zijn.”

 

Bij publicatie van dit interview heeft Babette haar stage bij Buddybold inmiddels afgerond. Nog steeds gaat zij iedere vrijdag op bezoek bij Liesbeth. 

*bron onderzoek: RIVM 2/3/2023