IK WIL LATER OOK MET MENSEN WERKEN – DUS DIT IS EEN IDEALE BIJBAAN

Senna (15) is sinds juli 2023 werkzaam bij Buddybold en is gematched aan senior Frans (95). De kleinzoon van Frans kon vanwege een verhuizing wat minder vaak op bezoek bij zijn opa, en Frans is inmiddels helemaal in zijn nopjes met Senna. Vooral wandelen of lekker keuvelen op het balkon zijn hun favoriete activiteit, die de heren inmiddels beide benoemen als ‘chillen’. In dit interview vertelt Senna hoe hij bij Buddybold terecht is gekomen en wat hij zo leuk vindt aan zijn vaste zaterdagactiviteit.

door Valerie Hielkema

Vooronderzoek naar een toekomst als… leraar

“Ik wilde graag een baantje waarin ik met mensen kan samenwerken. Een bijbaantje zoals vakkenvullen leek mij helemaal niks, omdat je constant hetzelfde aan het doen bent en dat leek mij echt ontzettend saai. Ik zocht juist een bijbaan met veel afwisseling: waarin je gezellig met mensen kan omgaan en leuke activiteiten samen kan doen. Op dit moment denk ik er aan om later leraar te worden, dus dan is het belangrijk dat ik goed met mensen kan omgaan. En natuurlijk ook dat ik veel weet en te vertellen heb, bijvoorbeeld over Geschiedenis. Daarover kan Frans natuurlijk van alles vertellen. En bij Frans ben ik soms ook al een beetje aan het lesgeven, met nieuwe woorden enzo. Als we op het balkon zitten noemt Frans dat ook steeds vaker ‘Chillen’.  ”

Het leukste aan buddy zijn

”Ja dat is een goede. Zowieso is het ontzettend gezellig en ik weet dat ik altijd iets te doen heb op de zaterdag. Het is fijn om na een drukke week school even tot rust te komen bij Frans. Het tempo ligt wat lager dan wanneer ik met mijn vrienden ben en dat is eigenlijk heel fijn. Ik leer er zelf ook lekker rustig door in het leven te staan. Ook is de afwisseling fijn, we kijken gewoon samen waar we die week zin in hebben. Samen een activiteit zoals puzzels maken bijvoorbeeld of spelletjes spelen. Maar dus ook gewoon op het balkon zitten en wat drinken, of lekker wandelen. We passen goed bij elkaar op dat punt en als het een keer niet uitkomt dan is er geen man overboord.”

Gewoon zelf gesolliciteerd

“Ik was online aan het zoeken voor banen in de buurt, en kwam toen een advertentie van Buddybold tegen. Ik ben eerst gaan kijken op instagram wat het nu ongeveer was, en daarna op de website. Supermakkelijk dat je gewoon via een formulier kunt solliciteren en slim dat je daar dan ook meteen je interesses en al je gegevens kan aangeven, zoals waar je woont. Want dan kun je gekoppeld worden aan een senior waar je gewoon lekker op de fiets naartoe kunt gaan. Ik vond het fijn dat ik geen superlange sollicitatie hoefde te sturen maar juist vragen kreeg die Buddybold helpen om je te leren kennen en je op die manier aan een senior te matchen. Ik wist eigenlijk meteen dat dit de leukste bijbaan was voor mij en ik hoopte dat Buddybold me snel zou bellen of mailen. Toen ik na een maand nadat ik stond ingeschreven een appje kreeg dat er een meneer op zoek was naar een buddy heb ik meteen ja gezegd. Het is ook slim gedaan via whatsapp, want daar kijk veel vaker op dan bijvoorbeeld in mijn mail. Daarna heb ik een uitgebreid kennismakingsgesprek gehad met een matchmaker van Buddybold. Dat ging via videobellen omdat er bij mij geen matchmaker in de buurt woonde, heel handig dat die optie er is en de uitleg was fijn. Ook kreeg ik voordat ik voor de eerste keer naar Frans ging een buddymanual met verschillende tips om nog na te lezen. Het is dus helemaal niet moeilijk om te solliciteren als je buddy wil worden, en tijdens het videobellen krijg je ook echt de tijd om meer over jezelf te vertellen. Ik denk dat daarom onze match ook zo goed is, en omdat ik al veel informatie van Frans had gekregen was ik ook niet zenuwachtig voor de afspraak. Vooral heel erg benieuwd naar wie hij was als persoon.”

Tips voor andere buddies

“Als je het leuk lijkt om buddy te worden, dan moet je er gewoon voor gaan. Je eerste afspraak is een kennismaking, dus je mag daarna ook aangeven als je het niet ziet zitten, maar ik denk niet dat die situatie heel vaak voorkomt, omdat er echt geluisterd wordt naar je persoonlijke interesses. Frans wist bijvoorbeeld ook al dat ik van wandelen hield en puzzelen, dus dan is er ook al iets om die eerste keer samen over te praten. En daarna leer je elkaar gewoon steeds beter kennen.”